perjantai 10. heinäkuuta 2009

Pikavisiitillä Puolassa

Kaikki suorat laivayhteydet Saksasta Suomeen oli täynnä, joten päätimme palata takaisin Puolan kautta ajavalla Finnlinesin matkalla.

Puolalaiset olivat järjestäneet oikein (pika)kiertomatkan lähikaupunkeihin Gdyniaan, Sopotiin ja Gdanskiin.

Lysti maksoi 15e niin ajattelimme mennä. Bussi tuli noutamaan meidät autokannelta ja etukäteen oli jo tiedossa että opastus on vain saksaksi. Oppaana oli vähintään 75-vuotias ukko joka puhui huonoa saksaa. Hänen osaltaan alkoi hyvin kun hän kysyi että mistäs te olette oletteko te DDRästä? Hän on ollut kommunistihallinnolla töissä opastamassa DDR-nuoria? Vastauksena oli vahva EI. Sitten hän kysyi heti seuraavana että haluaisitteko nähdä solidaarisuusliikkeen muistomerkkipatsaan. Kukaan ei halunnut, mutta katsottiin kuitenkin ko. patsas.

Sitten menimme katsomaan aikas hienoa hiekkarantaa ja laituria. Sitten ukkeli huomasi että tässä olikin nyt käytetty koko aika ja ei ehditäkään käymään Gdanskissa eikä Gdydian keskustassa.

Tämä kaikki vahvistaa mielipidettäni puolasta eräänä europan ruumiinosana, mutta ei siitä sen enempää.

Kokemus oli valtava.

Jos suomalaiselle sanan Gdynia lausuminen on vaikeata, niin pohjanmaalainen lausuisi sen varmasti paljon helpommin: Ryynia ja Gdansk olisi varmaan Ransk. Pohjanmaalaiset oikaiskoot, mikäli en ole oikeassa.



Ei kommentteja: