maanantai 13. huhtikuuta 2009

Kannattaisiko suutarin pysyä ammatissaan?

Kauppalehdessä oli hulvaton kirjoitus: "Pysy erossa ainakin näistä käytetyistä autoista".

Jutun kirjoittaja oli copypastannut jutun amerikkalaisesta jutusta, mutta vaikka amerikkalainen juttu oli tarkoitettu idiooteille, niin suomentaminen oli muuttanut tarinan jo aivan kreisiksi.

Laitetaanpa tähän linkki, jotta ymmärrätte mistä kirjoitan



Ehkäpä taloustoimittajan kannattaisi pysyä alallaan, tai muuten on kyllä aika ilahduttavaa lukea tekstiä jossa kehotettiin varomaan mm. seuraavia juttuja (enpä olisi osannut aavistaakaan):
-talomaalilla maalattuja autoja
-auto joissa on eriparin renkaat!
-Auto jonka hanskalokerossa on pähkinöitä (amerikkalainen versio varoitti vesikauhuisesta oravaperheestä, joka on oppinut asumaan ko. autossa!)
-Ehkä kuitenkin huipuin juttu oli tämä: "Käytetyn auton myyjä voi kuitenkin yrittää harhauttaa ostajaa lotraamalla öljyä koko pihalle - silloin öljyvuodon aiheuttajan paikallistaminen on hankalaa". Tulisko ehkä ennenmmin mieleen näyttää autoa jossain muualla, kun lotrata öljyä koko pihamaalle.
-Jenkkiartikkelissa varoitus autosta Deathmetal tarroilla oli äärimmäisen huvittava. Harmiksi sitä ei oltu edes käännetty.

Kannattaa lukea kumpikin versio. Jos mielestäsi kyseinen artikkeli oli asiallisesti ja viksusti kirjoitettu ja opit jotain uutta tuosta, niin älä edes harkitse käytetyn auton ostamista...

Tottakai noita kannattaa varoa, mutta juttu oli kirjoitettu huvittavan asiantuntemattomasti.

Siltä varalta, että linkki kuoleentuu joskus, niin copypastean Kauppalehden tarinan tähän alle...

Lainaus Kauppalehden nettisivulta:
"Pysy erossa ainakin näistä käytetyistä autoista
Torstai 09.04.2009 klo 18:35 (päivitetty to 18:40) Kauppalehti AA

Yhdysvaltalainen Car & Driver -nettisivusto varoittaa käytetyn auton ostajaa pahimmista ostajaa vaanivista sudenkuopista.

Talouskriisi on vilkastuttanut Suomessakin käytettyjen autojen kauppaa. Käytetyn auton ostoa tuumailevan on kuitenkin syytä pitää silmänsä auki, ettei haksahda huonoon ostokseen, muistuttaa  Car & Drive. 

Auto, jolta puuttuvat korjaus- ja huoltotiedot

Tietokoneiden aikakaudella autojen huollosta on helppoa pitää kirjaa, joten epäilyksien pitäisi herätä, mikäli auton huoltohistoriasta ei ole tietoja.

- Etsi autoa, jolla on pitkä huoltohistoria ja jonka huolloista pääosan on tehnyt sana mekaanikko tai korjaamo, vinkkaa sivusto.

Vakuutusyhtiön lunastusauto

- Vakuutusyhtiöiden päämääränä on tehdä bisnestä eikä menettää rahaa. Siksi on melko varmaa, että mikäli auto on kirjattu lunastettavaksi, se todellakin on lunastuskunnossa. Jos se olisi voitu korjata, vakuutusyhtiö olisi korjauttanut sen, muistuttaa sivusto.

Auto, jossa on eriparirenkaat

Mikäli autonrenkaat ovat oikein tasapainotetut ja ne on vaihdettu säännöllisin väliajoin, renkaat kuluvat melko samaa vauhtia. Siksi käytetyssäkin autossa pitäisi yleensä olla neljä kooltaan, malliltaan ja kunnoltaan melko samanlaista rengasta. Jos niin ei ole, se kielii ehkä, että auton aiempi omistaja ei ole viitsinyt pitää siitä huolta.

Auto, jossa on epämääräisiä maalipaikkoja

- Talon maali on taloille ja autojen maali autoille. Jos autonomistaja unohtaa sen, hän on luultavasti luopunut kokonaan autonsa huoltamisesta, arvelee sivusto.

Myös muu varovaisuus on paikallaan:

- Varoitus: Magneetti tarttuu teräkseen. Jos magneetti ei tartu auton runkoon, rungon korjauksessa on käytetty joitakin "vaihtoehtoisia" menetelmiä.

Auto, jonka hansikaslokerosta löytyy käpyjä

Jos auto on seissyt pihalla pitkään, luontoäiti alkaa jättää siihen jälkiään. Aluksi tyhjenevät renkaat, sitten tulee halkeama tuulilasiin. Lopulta luonto vie voiton.

Liikaa nähnyt vuokra-auto

Kaikki asiakkaat eivät kohtele vuokra-autoaan huonosti - vain teiden hurjapäät, kaikki alle 60-vuotiaat ja ne, joilla on ollut todella huono päivä, toteaa Car & Drive.

Auto, joka seisoo öljyn peittämällä pihalla

Yksi varmimmista merkeistä, että autossa on jotakin vialla, on öljyläikkä sen alla. Käytetyn auton myyjä voi kuitenkin yrittää harhauttaa ostajaa lotraamalla öljyä koko pihalle - silloin öljyvuodon aiheuttajan paikallistaminen on hankalaa. Myös sorapohjainen piha voi olla kätevä huijarin apuri, sillä öljyläikät voi haravoida siitä piiloon.

- On aina parasta odottaa ainakin yksi yö,, ennen kuin allekirjoittaa sopimuksen mistään käytetystä autosta. On vielä parempi, jos tiedät missä auto on parkissa yön yli ja voit pistää puhtaan pahvin palan auton alle, vinkkaa sivusto.

Autonvalmistajan näytösauto

Näytösauton tehtävä on vakuuttaa toimittajat ja muut tahot auton kestävyydestä ja hyvästä suorituskyvystä. Siksi ne saavat usein osakseen kovakouraista kohtelua.

Ralliauto

Ei tarvitse välttämättä nähdä paljon vaivaa, jotta tavallisesta perheautosta tulee ralliauto, muistuttaa sivusto. Pahimmillaan varustelu voi kuitenkin johtaa siihen, että perheautosta viritetään sellainen rallihirmu, että sen kesyttäminen tavalliseksi ajopeliksi on mahdotonta. Ralliautosta kun on saatettu riipiä "tarpeettomia" osia esimerkiksi auton painon vähentämiseksi."

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Tuo juttu veti kyllä tosiaan aika hiljaiseksi. :D