keskiviikko 1. huhtikuuta 2009

Verosoppaa autoilijan housuun


Kirjoitin tuossa tuossa äskettäin tuohtuneeseen sävyyn typerästä Suomen autoverotuksesta.

Viime kuussahan Suomi sitten hävisi autoveron ELViä käsittelevän jutun.

Koko pelleily autoveron kanssa on todellakin järjetöntä, varsinkin kun tiedossa on aina oikeusjuttuja valtiolle.

Nytkin tämä ELV-päätös rajataan koskemaan vain 2006 ja uudempia veropäätöksiä, joten herra Siilin, jonka juttua EU-oikeudessa käsiteltiin, ei tule saamaan korvauksia, koska jutun käsittely on kestänyt niin kauan. Herra Siilin joutuu aloittamaan uuden prosessin autojensa kanssa, jotta hän saa rahansa takaisin.

Itsekin olen tehnyt useamman autoverovalituksen, joissa olen vedonnut Siilinin juttuun ja vaatinut ELVin poistoa. Eipä taida tulla sillä perusteella rahaa, vaan joutuu taas tekemään uusia valituksia!

Tapa hoitaa asiaa saa vaan ihmiset ärsyyntymään valtiota vastaan. Jos nyt ajatellaan että ELViä ei ole saanut periä, niin 7n vuoden ajan ihmisiä on huijattu hankkimaan autonsa kalliimmalla, nyt kun todetaan että peritty vero on laiton sitä ei palauteta.

Turhaa on lienee edes mainita sitä että rahan arvo oli hieman erilainen vuonna 2002, jolloin jo tehdyt päätökset todettiin laittomaksi. Eli jos tuon rahan olisi käyttänyt vaikkapa kiinteistöihin vuonna 2002, niin neliöistä on pudonnut varmasti puolet tähän päivään mennessä. Toinen asia joka ärsyttää on se, että palautuksille maksetaan 2,5% vuotuinen korko. Mistähän pankista voisi saada noin halpaa kulutusluottoa, jota useimmat auton ostajat ovat tehneet autonsa ostamista ja veron maksua varten.

Sen lisäksi tämä autoverotus muutettiin tästä päivästä eteenpäin taas hyvin kyseenalaisella tavalla. Autoverosta poistettiin tuo edellä mainittu ALV 22% ja autoveroa taas korotettiin 22%:lla. Eli asia on periaatteessa sama, kuin jos tupakan nikotiini kiellettäisiin, niin ruvettaisiin myymään tupakoita joiden vaikuttava aine nikomahooli, tai jotain. Samoin nyt leasingillä ja osamaksulla autonsa ostavia rankaistaan noin 5% hinnankorotuksella autonsa käteisellä ostavia vastaan. Jos ostat kaurapuuro-corollasta eroavan auton, niin voi käydä niin että et tiedä ostaessasi tarkalleen paljonko autosi tulee maksamaan. Tosin tuontiauton ostajillehan tämä on jo arkipäivää.

Hyvänä esimerkkinä tästä arvomme seuraavan veron systeemistä on se, että toin maahan 2 kpl 1996 mallisia VW Caddy autoja, autoilla oli ikäeroa 2 kk. Toiseen autoista tuli veroa 501 euroa sis. ALV ja toiseen 730e sis. ALV. 229 ei kuullosta isolta euromäärältä, mutta prosentteina se on 45%!!! Ja tämä kalliimman veron auto tuotiin 2 kk myöhemmin ja yllätys-yllätys autoveropäätös tehtiin päivää ennenkuin ALV todettiin laittomaksi ja päätöksessä oli tietenkin ALV mukana. Onneksi sain kuitenkin pyydettyä ALVn peruutuksen. Tämän tekemiseksi ei tarvinnutkaan kuin soittaa noin 10x tulliin ja kertaakaan puheluun ei vastattu, muualla kuin keskuksessa josta se aina yhdistettiin johonkin. Kaivoin päätöksestä päätöksen tekijän nimen ja arvelin että hänen osoitteensa on etunimi.sukunimi@tulli.fi ja näin sain asian hoidettua.

Minusta jotenkin tuntuu että kun vuosina 2002-2005 auton maahantuoneet päättävät ryhtyä hakemaan tuota ELViä takaisin, niin siinä sitä rahaa palaa valtiolta taas hukkaan. Nyt näyttäisi näet siltä että jokaisen, joka haluaa tuon rahan takaisin pitää aloittaa käräjäoikeudessa henkilökohtaisesti juttu valtiota vastaan. Tästä saadaan aikaan se että saadaan noin 50000 juttua käräjäoikeuksiin, joiden päätöksestä voi valittaa aina myös ihan vaikka huvikseen myös hovioikeuteen ja tarvittaessa hakea korkeimmasta oikeudesta ja vaikka EU-tuomioistuimesta päätöstä. Jututhan ovat tyyliin haluaisin tämän 150e ELViä takaisin, käsittelyyn käytetään muutama tonni verorahoja ja valtio maksaa. Tyhmiä ovat jos eivät osaa keksiä tuohon järkevämpää tapaa hoitaa asia.

(Kuva on lainattu ilman lupaa AutoBildistä, mutta kun oli niin hauskan näköinen tuo verokarhun ilme, niin en malttanut vastustaa kiusausta!)

Ei kommentteja: